Extrakt zo zeleného čaju

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Extrakt z lístkov Čajovníka čínskeho (Camellia sinensis) je populárny doplnok stravy známy svojimi silnými antioxidačnými, protizápalovými a metabolizmus podporujúcimi vlastnosťami. Tento extrakt sa bežne používa na zlepšenie celkového zdravia, podporu chudnutia a zvýšenie duševnej výkonnosti.

 

Antioxidačná ochrana

 


Čajovník čínsky je bohatý na polyfenoly, najmä na epigalokatechín galát (EGCG), ktorý je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže znížiť riziko chronických ochorení a podporiť zdravie celého tela.

Štúdia publikovaná v "Journal of Nutrition" ukázala, že konzumácia extraktu z čajovníka čínskeho viedla k významnému zvýšeniu antioxidačnej kapacity krvi, čo pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom a môže prispieť k zníženiu rizika ochorení súvisiacich s oxidatívnym poškodením, ako je rakovina a srdcové choroby (1).

 

asset_image

Podpora chudnutia a metabolizmu

 

 

Extrakt z čajovníka čínskeho je často využívaný ako podpora pri chudnutí, pretože zvyšuje termogenézu a podporuje spaľovanie tukov. Jeho katechíny a kofeín môžu pomôcť zrýchliť metabolizmus a zvýšiť výdaj energie, čo prispieva k redukcii telesného tuku.

Výskum publikovaný v "American Journal of Clinical Nutrition" preukázal, že pravidelné užívanie extraktu z čajovníka čínskeho viedlo k zvýšeniu oxidácie tukov a k zníženiu telesnej hmotnosti u obéznych dospelých jedincov. Táto štúdia podporuje účinnosť extraktu z čajovníka čínskeho ako prirodzeného doplnku na podporu chudnutia (2).

 

asset_image

Zlepšenie kognitívnych funkcií

 


Čajovník čínsky obsahuje kofeín a aminokyselinu L-theanín, ktoré spoločne pôsobia na zlepšenie kognitívnych funkcií, zvyšujú pozornosť a zlepšujú náladu. Tento synergický účinok môže pomôcť zlepšiť duševnú výkonnosť a znížiť pocity únavy.

Štúdia publikovaná v "Psychopharmacology" ukázala, že kombinácia kofeínu a L-theanínu zlepšila kognitívnu výkonnosť a zvýšila pozornosť u účastníkov počas úloh, ktoré si vyžadovali vysokú úroveň koncentrácie. Výsledky naznačujú, že extrakt z čajovníka čínskeho môže byť prospešný pre ľudí, ktorí potrebujú zvýšiť svoju duševnú výkonnosť (3).

 

asset_image

Podpora kardiovaskulárneho zdravia

 


Čajovník čínsky môže prispieť k ochrane kardiovaskulárneho systému tým, že znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje endotelovú funkciu a podporuje zdravú hladinu krvného tlaku. Jeho polyfenoly majú pozitívny vplyv na zdravie srdca a môžu pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Výskum publikovaný v "Archives of Internal Medicine" preukázal, že pravidelná konzumácia čajovníka čínskeho bola spojená so znížením hladiny LDL cholesterolu a zlepšením celkového profilu lipidov v krvi, čo znižuje riziko vzniku srdcových chorôb. Táto štúdia podporuje použitie čajovníka čínskeho na podporu zdravia srdca (4).

Extrakt z lístkov Čajovníka čínskeho je silný prírodný doplnok s mnohými zdravotnými benefitmi vrátane antioxidačnej ochrany, podpory chudnutia, zlepšenia kognitívnych funkcií a podpory kardiovaskulárneho zdravia. Tento extrakt môže byť hodnotným doplnkom pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zlepšiť svoje celkové zdravie a pohodu.

 

asset_image

 

Referencie

 


Antioxidant activity of green tea extract in human plasma. Journal of Nutrition, 2002.
Green tea extract and fat oxidation during exercise. American Journal of Clinical Nutrition, 1999.
Cognitive and mood effects of caffeine and L-theanine. Psychopharmacology, 2008.
Effect of green tea on LDL cholesterol and lipid profile. Archives of Internal Medicine, 2004.