Extrakt z Čučoriedky kanadskej

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Čučoriedka chocholíkatá (Vaccinium corymbosum), bežne známa ako americká čučoriedka, je ovocie bohaté na antioxidanty a živiny, ktoré majú významné zdravotné prínosy. Extrakt z plodov čučoriedky chocholíkatej je vysoko koncentrovaný zdroj týchto prospešných látok, najmä antokyánov, ktoré sú známe svojimi silnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Nižšie sú uvedené niektoré z hlavných zdravotných prínosov tohto extraktu, podporené vedeckými štúdiami.

 

Podpora antioxidačnej ochrany

 


Čučoriedky sú jedným z najbohatších zdrojov antokyánov, prírodných antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Štúdie ukazujú, že extrakt z čučoriedky chocholíkatej môže výrazne zvýšiť hladiny antioxidantov v tele, čím znižuje riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina (1).

 

 

Zlepšenie funkcie mozgu a kognitívnych schopností

 


Extrakt z plodov čučoriedky chocholíkatej má pozitívne účinky na funkciu mozgu a kognitívne schopnosti. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia čučoriedkového extraktu môže zlepšiť pamäť, koncentráciu a celkové kognitívne funkcie, najmä u starších dospelých. Tieto účinky sú pripisované schopnosti antokyánov zlepšovať prietok krvi do mozgu a chrániť nervové bunky pred poškodením (2).

 

 

Podpora kardiovaskulárneho zdravia

 


Čučoriedkový extrakt má tiež pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. Pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, zvyšovať HDL cholesterol a zlepšovať celkovú cirkuláciu. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia extraktu z čučoriedky chocholíkatej môže znižovať riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice (3).

 

 

Podpora zdravia očí

 


Vďaka vysokému obsahu antokyánov môže extrakt z plodov čučoriedky chocholíkatej prispieť k ochrane zdravia očí. Antokyány pomáhajú zlepšiť nočné videnie, znižovať riziko vzniku makulárnej degenerácie a chrániť sietnicu pred poškodením spôsobeným UV žiarením a voľnými radikálmi. Štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia čučoriedkového extraktu môže zlepšiť zrak a predchádzať degeneratívnym ochoreniam očí (4).

 

asset_image

 

Protizápalové účinky

 


Extrakt z čučoriedky chocholíkatej má významné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať zápal v tele. To je obzvlášť dôležité pri prevencii a liečbe chronických zápalových ochorení, ako sú artritída, diabetes a srdcové choroby. Výskum ukazuje, že antokyány v čučoriedkach môžu inhibovať zápalové reakcie v tele a prispievať k celkovému zdraviu (5).

 

asset_image

Referencie


Antioxidant Activity of Blueberry Extracts: A Comparative Study. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005.
Cognitive Benefits of Blueberry Supplementation in Older Adults. Journal of Nutrition, 2010.
The Cardiovascular Effects of Blueberry Anthocyanins. American Journal of Clinical Nutrition, 2011.
Blueberry Anthocyanins and Eye Health: Protective Effects on the Retina. Molecular Nutrition & Food Research, 2014.
Anti-inflammatory Properties of Blueberry Extracts. Journal of Medicinal Food, 2012.