Kyselina fulvónová (Fulvic acid)

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Kyselina fulvónová – prírodná bioaktívna látka s mnohostrannými účinkami

Kyselina fulvónová je nízkomolekulová organická zlúčenina vznikajúca pri prirodzenom rozklade rastlín a mikroorganizmov. Ide o biologicky aktívnu zložku humínových látok, ktorá je známa svojou schopnosťou viazať minerály, zvyšovať ich vstrebateľnosť a podporovať detoxikáciu organizmu. V posledných rokoch si získava pozornosť v oblasti výživových doplnkov vďaka svojim adaptogénnym, antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.

 

asset_image

 

Lepšie vstrebávanie minerálov a stopových prvkov

Kyselina fulvónová účinkuje ako tzv. chelátor – viaže minerály ako zinok, horčík, železo, selén či meď a pomáha ich prenášať cez bunkové membrány. Vďaka tomu sa tieto látky lepšie vstrebávajú v tráviacom trakte a sú efektívnejšie využívané v bunkách.

 

asset_image

 

Detoxikácia a ochrana pred ťažkými kovmi

Jednou z najvýznamnejších funkcií kyseliny fulvónovej je jej schopnosť viazať toxické látky, ako sú pesticídy, ťažké kovy (olovo, kadmium, ortuť) a rôzne environmentálne toxíny. Pomáha ich odvádzať z tela, čím znižuje oxidačný stres a riziko chronických ochorení spojených s ich akumuláciou.

 

asset_image

 

Protizápalové a antioxidačné účinky

Výskumy ukazujú, že kyselina fulvónová má silné antioxidačné vlastnosti, pomáha neutralizovať voľné radikály a znižovať zápalové procesy v tele. Môže tak podporiť imunitný systém a prispieť k lepšej regenerácii organizmu, zvlášť pri dlhodobom strese alebo fyzickej záťaži.

 

asset_image

 

Podpora črevného mikrobiómu

Kyselina fulvónová môže pôsobiť ako prírodné prebiotikum – podporuje rast prospešných baktérií v črevách a zlepšuje celkový stav tráviaceho traktu. Tým pozitívne ovplyvňuje nielen trávenie, ale aj imunitu a duševnú pohodu.

 

asset_image

 

Referencie a vedecké zdroje:

  1. Ghosal, S. et al. (1991). The Fulvic Acid: A Humic SubstanceIndian Journal of Chemistry
    https://www.researchgate.net/publication/277698778

  2. Jooné, G.K. et al. (2003). Fulvic acid and humic acid stimulate the immune systemJournal of Ethnopharmacology
    https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00196-6

  3. Winkler, J. & Ghosh, S. (2018). Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and DiabetesJournal of Diabetes Research
    https://doi.org/10.1155/2018/5391014

  4. Szabo, J. et al. (2017). Fulvic and humic acids: new potential in pharmacologyMini-Reviews in Medicinal Chemistry
    https://doi.org/10.2174/1389557516666160919114737